Iram Haq

«Hvordan våge å være seg selv?»

Om kjærlighet til familien, oppvekst mellom to kulturer, kvinneundertrykkelse, pliktfølelse og veien mot uavhengighet.

Iram belyser disse spørsmålene under Harstadkonferansen 2019

«Hvordan våge å være seg selv?»

Den norske/pakistanske filmskaperen Iram Haq er Oscar-nominert igjen. Denne gang for filmen ”Hva vil folk si”.

I 2013 ble hun Oscar-nominert for filmen «Jeg er din». Filmene handler i stor grad om det å være ung og tilpasse seg andres identitet. 40 år gammel begynner Iram å frigjøre seg fra hva andre mener. Hun er i ferd med å skape seg en stor filmkarriere, og ikke minst finne sin plass og sitt liv. På Harstadkonferansen skal vil vi få høre hvordan tradisjoner og ære fører til at eget liv tilpasses redselen for hva andre vil si. Hun må fortsatt ta seg i å tenke mer på andres meninger enn eget behov og lyst.

IRAM BRØT MED SINE FORELDRE

Iram valgte 14 år gammel å bryte med sine foreldre. Gjenforeningen med sin far kom ikke før faren fikk dødelig kreft. Da oppsøkte han henne og ba om unnskyldning for at foreldrene ønsket å tvangsgifte henne i Pakistan. De fikk god kontakt hans siste leveår, og hun oppdaget sider ved han som hun likte. Kommunikasjon mellom mennesker, selv i nære relasjoner, kan ødelegges av manglende evne til å se og forstå hverandre.

IRAMS LYSENDE KARRIERE

Til tross for brudd med foreldrene og år i terapi har Iram klarte å gjøre seg bemerket på flere arenaer. Hun har væt skuespiller, modell og ikke minst filmskaper med flere prisbelønte og to Oscar-nominerte filmer. Hennes filmdebut kom allerede i 2004 med kortfilmen «Trofast». Den laget hun etter endt utdannelse på filmlinja ved Westerdahls i Oslo. «Skylappjente» som er en moderne filmhistorie om Rødhette og den vant flere priser blant annet ved filmfestivalen i Venezia. Tre dager før Harstadkonferansen får Iram vite om hennes nye film «Hva vil folk si» går videre i Oscar-nominasjonen som er filmens mest prestisjetunge utdeling i USA.

Det «å kunne mer enn man kan» som er den neste Harstadkonferansens tittel handler også om å frigjøre seg fra behovet for å gjøre andre fornøyd. Et eget liv og en egen karriere krever at du er tydelig på hvem du selv er.


FAKTA:

Harstadkonferansen arrangeres for 20. gang 25. januar 2019. Konferansen er har vært utsolgt de siste årene med 420 deltakere fra privat og offentlig sektor. Harstadkonferansen er landsdelens eldste næringslivskonferanse og er kjent for å holde høyt faglig nivå. Hittil har det medvirket mer enn 120 innledere fra 12 nasjoner. Konferansen som også byr på frokost, lunsj, kultur og utdeling av Seire ved å dele-prisen er kjent for sin feelgood-stemning.

PÅMELDING
PROGRAM